Huidtherapie Eemland | Huidtherapie Amersfoort

Onze vestigingen
Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort

Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Schothorst
Maandag: 09.00 - 18.00
Dinsdag: 09.00 - 18.00
Woensdag: 09.00 - 18.00
Donderdag: 09.00 - 20.00
Vrijdag: 09.00 - 18.00
Zaterdag: op afspraak

Vathorst
Maandag: 11.00 - 20.00
Donderdag: 11.00 - 20.00033 2037030 of mail: klik hier

Wijnvlek: feiten en fabels!


27 juli 2020 | door Danielle

Ondanks dat het een wijnvlek heet, heeft een wijnvlek natuurlijk niks met wijn te maken. Wat een wijnvlek, ofwel ‘Naevus flammeus’ in het Latijn, wél is, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Een wijnvlek zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan door behandelingen wel verbeteren.

Deze aangeboren vaatafwijking komt ongeveer voor bij 0,1% tot 2% van de pasgeborenen. De wijnvlek is gelukkig niet erfelijk. Er zit geen verschil in het voorkomen van de wijnvlek bij mannen en vrouwen.

Wat is een wijnvlek?

Hoe een wijnvlek precies ontstaat is onbekend. Het GNAQ-gen lijkt wel een rol te spelen in het ontstaan van een wijnvlek maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Een wijnvlek start als lichtrode vlekjes die later wijnrood worden. Rond de puberteit worden de vlekken meestal paarser van kleur. In de vlek zelf kunnen dieppaarse vaatjes ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe dikker, paarser en moeilijker de vlek te behandelen is. De vlek doet geen pijn en heeft dezelfde temperatuur als de huid eromheen. Een wijnvlek kan één steeds grotere vlek zijn, of uit meerdere losse vlekken bestaan.

 

Wijnvlek en andere aandoeningen

Wijnvlekken kunnen ook samen met andere afwijkingen voorkomen. Zo zien we bij het Sturge-Weber syndroom, een syndroom met verschillende aangeboren afwijkingen, een foutje in het GNAQ-gen. Een wijnvlek is een kenmerkend symptoom van dit syndroom.

Daarnaast zien we een wijnvlek ook vaak bij het Klippel-Trenaunay syndroom, wat ook een aangeboren aandoening is. Dit syndroom heeft drie kenmerken: spataderen, afwijkende groei van weke delen of botten en wijnvlekken.

Behandeling

Een wijnvlek verdwijnt niet vanzelf en is helaas ook moeilijk te behandelen, zeker op latere leeftijd. In sommige gevallen kan de wijnvlek met een vaatlaser of IPL behandeld worden. De gemiddelde verbetering bij deze behandeling is 40 tot 60 procent, wat natuurlijk op zich een heel mooi resultaat is!

Wil je je vlekken minder zichtbaar laten maken maar zie je het niet zitten om met een laser in de weer te moeten gaan? Dan kunnen de vlekken wel goed minder zichtbaar gemaakt worden door middel van camouflage. Dit kan tijdelijk door middel van camouflageproducten of zelfs permanent door het te laten tatoeëren.

In een artikel van het AD verteld Thijs dat hij zijn wijnvlek op zijn gezicht heeft laten tatoeëren. Hij heeft als baby’tje extreem gevoelige laserbehandelingen gehad, om de bloedvaten dicht te branden. Dit was helaas niet effectief en nu heeft Thijs zijn wijnvlek door drie tatoeage behandelingen permanent gecamoufleerd. Thijs: ‘’Verschrikkelijk pijnlijk, maar het resultaat mag er zijn.’’

 

 

Plan jouw gratis intakegesprek

Een eerlijk antwoord op jouw vragen! Dat is wat wij belangrijk vinden in het eerste gesprek. Weten waar je aan toe bent en wat er nodig is om je te kunnen helpen. Dat staat centraal in ons intakegesprek. We ontmoeten je graag.

Neem contact op
Copyright © Huidtherapie Eemland 2019     Algemene Voorwaarden     Disclaimer     Privacy verklaring