Huidtherapie Eemland | Huidtherapie Amersfoort

Onze vestigingen
Schothorst
Garietstraat 203
3813 BL Amersfoort

Vathorst
Heideweg 244
3825 ZM Amersfoort
Openingstijden
Schothorst
Maandag: 09.00 - 18.00
Dinsdag: 09.00 - 18.00
Woensdag: 09.00 - 18.00
Donderdag: 09.00 - 20.00
Vrijdag: 09.00 - 18.00
Zaterdag: op afspraak

Vathorst
Maandag: 11.00 - 20.00
Donderdag: 11.00 - 20.00033 2037030 of mail: klik hier

Ontharen bij transgender mensen


17 mei 2020 | door Danielle

Je goed voelen in je vel is voor iedereen belangrijk. Als je in het verkeerde lichaam geboren bent is dit heel lastig. Dit is het probleem wat mensen met genderdysforie ervaren. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel oplossingen die kunnen helpen je helemaal thuis te voelen in je eigen lichaam. Ook binnen de huidtherapie zijn er verschillende manieren om aan dit proces bij te dragen, zoals (laser)ontharing.

Uit het onderzoek ‘Worden wie je bent’ blijkt dat dat transseksuelen die een volledige geslachtsaanpassing hebben ondergaan, minder psychische problemen zoals depressiviteit ervaren. Dit ten opzichte van transseksuelen die (nog) geen geslachtsverandering zijn ondergaan.

Genderdysforie

Het concept ‘gender’ gaat kort samengevat over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’. Hoe een man zich zou moeten gedragen versus hoe een vrouw zich zou moeten gedragen (Iedereen is anders, 2019). ‘Sekse’ of geslacht’ verwijst puur naar de biologische geslachtsverschillen tussen man en vrouw. Mensen met genderdysforie voelen zich niet thuis in het geslacht waarmee ze geboren zijn. Het gender past niet bij hoe ze zich voelen en willen uiten. Sommige mensen leven genderneutraal en nemen geen gender aan. Het concept ‘gender’ is dus voor iedereen verschillend en kan door iedereen anders geïnterpreteerd worden. Mocht je je niet thuis voelen in het lichaam waarin je geboren bent, dan kun je ervoor kiezen om een transitietraject te starten.

Transitietraject

Het transitietraject is voor ieder persoon anders en kan bij iedereen die met dit traject start anders doorlopen worden. De meeste mensen die het transitietraject in gaan doorlopen de volgende stappen.

Als eerste wordt de diagnostische fase ingezet. In deze eerste fase zal er gekeken worden naar de wensen van iemand en worden de mogelijkheden bekeken. Er worden gesprekken gevoerd met een psycholoog of psychiater om je zo goed mogelijk te kunnen begrijpen en begeleiden.

Als je deze gesprekken doorlopen hebt ga je door naar de hormonale fase. Hier begint het slikken van hormonen. Daarbij wordt ook gevraagd of zoveel als mogelijk geleefd wordt in het (nieuwe) gewenste gender. Iemand zal deze fase minimaal 12 maanden moeten doorlopen.

Als laatste is er de optie tot lichamelijke operaties. Dit kan als de hormonale fase goed is doorlopen. Het kan zijn dat er al eerder de behoefte is om lichamelijke veranderingen te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld cosmetische ingrepen. Ook huidtherapie kan een onderdeel van deze fase zijn in bijvoorbeeld de vorm van ontharing.

Laserontharing

Laserontharing is gebaseerd op het principe van ‘selectieve fotothermolyse’. Dit is een reactie waarbij licht wordt omgezet in warmte. De aanwezigheid van pigment in het haar, de geleider, is van belang voor de benodigde reactiewarmte. Het laserlicht dat wordt uitgezonden wordt door het pigment in de haar omgezet in warmte. Deze warmte wordt naar de stamcellen van de te verwijderen haarzakjes geleid en zo worden de haren vernietigd.

Huidtherapie binnen het transitietraject

Tot het transitietraject behoort vaak het ontharen van het gezicht en het haarvrij maken van het operatiegebied voor de geslachtsaanpassende operatie. Daarnaast kunnen ook andere behaarde gebieden zoals de rug of borst die als hinderlijk worden ervaren behandeld worden. De behandeling is geschikt voor iedereen die in een transitietraject zit. Of dit nu van man naar vrouw is of van vrouw naar man. Vaak zien we dat iemand van man naar vrouw het gezicht laat ontharen en dat het nodig is om het operatiegebied haarvrij te maken. Bij iemand van vrouw naar man is het soms nodig om voor de ingreep de donorplaats te ontharen.

Maak een afspraak!

In onze praktijk is iedereen welkom voor een behandeling. Wil je een afspraak maken voor bijvoorbeeld ontharing of heb je vragen over dit onderwerp? Dan helpen wij je hier graag verder!

Plan jouw gratis intakegesprek

Een eerlijk antwoord op jouw vragen! Dat is wat wij belangrijk vinden in het eerste gesprek. Weten waar je aan toe bent en wat er nodig is om je te kunnen helpen. Dat staat centraal in ons intakegesprek. We ontmoeten je graag.

Neem contact op
Copyright © Huidtherapie Eemland 2019     Algemene Voorwaarden     Disclaimer     Privacy verklaring